Els creuers, grans aliats del turisme familiar

Ciutats cosmopolites com Barcelona estant redescobrint el turisme familiar, un turisme respectuós amb la destinació, amigable i sostenible, que fomenta la convivència amb els ciutadans locals. Aquest és un segment de viatgers a qui la capital catalana no havia prestat prou atenció en el passat i que ara emergeix amb força. Per totes aquestes connotacions positives i per la seva capacitat per dinamitzar serveis, equipaments i operadors turístics, la destinació s’ha posat a treballar per recuperar aquest públic. En aquest context, els creuers són cada cop més una opció escollida per les famílies per viatjar, fet que de retruc beneficia considerablement a una ciutat que ha esdevingut primer port de creuers d’Europa.

El turisme familiar consumeix cada vegada més la modalitat de viatges de creuers, que permeten gaudir de múltiples maneres tant a adults, petits i, per descomptat, a la gent gran. És en aquest sentit que es pot afirmar que “els creuers són grans aliats de ciutats com la nostra per captar aquest interessant nínxol turístic, especialment quan la ciutat esdevé predominantment el punt d’embarcament o desembarcament, com passa en el cas de Barcelona”, apunta Marien André, professora de la UAB i especialista en turisme familiar.

Un aspecte important és que l’elecció dels creuerisme com a forma d’oci per part del turisme familiar depèn dels mateixos creuers i de l’oferta que aconsegueixin vertebrar. Hi juga un paper essencial la idoneïtat de la destinació i aquí Barcelona hi té molt a dir per la seva proposta arquitectònica, museística, de centres culturals i esportius que ofereixen de manera avantguardista una gran varietat d’activitats divulgatives.

Famílies, un turisme que beneficia la ciutat

“Barcelona ja és un model interessant per sí mateix, essent un dels primers ports de creuers d’Europa i del món, des de la qual operen creuers de diferent naturalesa, incloses les companyies que aposten per segments especialitzats i entre els quals les famílies hi tenen cabuda”, afegeix André. I és que,  com esmenta aquesta acadèmica, moltes famílies que venen de llargues distàncies i han escollit la ciutat per embarcar, aprofiten l’estada per conèixer la destinació, generant més pernoctacions sigui a la seva arribada o a la tornada del creuer i, en conseqüència, una estada mitjana més llarga.  Qüestió primordial aquesta, ja que se estan ampliant clarament els beneficis que els creuers transfereixen no només a la ciutat sinó, com conseqüència de la major durada de les estades, al seu voltant. Aquí la Diputació de Barcelona hi troba un nínxol d’especial interès: https://www.barcelonaesmoltmes.cat/es/web/descobreix/en-familia

Consumidors avui; repetidors demà

Un altre qüestió a tenir molt en compte es la fidelització del viatger. Les companyies saben que un infant que assaboreixi avui un creuer inoblidable, demà serà un molt bon prescriptor dels viatges en vaixell. Per tant és una aposta de present però orientada al futur. Triar apropiadament una ciutat d’escala que acontenti els més petits redundarà en beneficis al cap d’uns anys. Els bons records són el millor estímul per repetir creuer quan siguin més grans ja com a pares de manera que serà factible que tres generacions tanquin el cercle virtuós tant per les companyies com per la ciutat.

Aquí, finalment, entrem en un dels avantatges clau dels creuers atès que són una proposta d’oci Intergeneracional, pensada per atraure des dels més petits als més grans, lluny de clixés que abans situaven els creuers com a proposta exclusiva del públic madur. Els creuristes familiars diversifiquen el perfil de clients i apropen a la ciutat un model de visitant allunyat del sol i festa.

Atraure aquest perfil a Barcelona

El 60% dels turistes que escullen Catalunya són famílies. De fet, Catalunya va ser pionera en crear les Destinacions de Turisme Familiar (DTF). Es per això que Barcelona, com a destinació urbana, disposa d’un gran recorregut encara per captar aquest nínxol de visitant tan beneficiós, segons l’Observatori Municipal de Turisme. Un turisme familiar que ja comença a ser una realitat i que genera un model alternatiu d’oci més sostenible. A més, com ja hem dit, promou visitants futurs per a la destinació.

El Consorci oficial de promoció de la ciutat, Turisme de Barcelona, ha engegat ara una línia de promoció per atraure més famílies. Aquesta nova línia de promoció, En familia, integra en primera instància les activitats i experiències que la destinació barcelonina ofereix per a aquest segment, entre les quals un bon grapat d’experiències nàutiques o vinculades amb el mar (les Golondrines, charters nàutics, el Museu Marítim, l’Aquàrium…). I també, per descomptat, la Diputació de Barcelona ofereix una àmplia oferta sota el segell ‘DTF’ (Destinacions de turisme familiar): https://www1.diba.cat/llibreria/pdf/54569.pdf

A més dels pròpiament marítims hi ha molts altres llocs de la ciutat que es beneficien del turisme familiar. Les famílies que ja visiten Barcelona gaudeixen de la possibilitat de visitar el Museu de la Xocolata, el Museu Blau, a més de viure experiències úniques com l’espectacle audiovisual Gaudí Experience amb tecnologia 4D, el Bosc Urbà -un parc urbà a la plaça del Fòrum amb 50 activitats diverses-, visitar el parc d’atraccions del Tibidabo o bé recórrer els carrers del Poble Espanyol a Montjuïc, per esmentar només uns quants exemples d’interacció de les famílies amb l’oferta de la ciutat que s’estan difonent des de Turisme de Barcelona.

No hi ha dubte que el turisme familiar aporta molt més que resta a la destinació. “Es tracta d’un turisme tranquil i respectuós, interessat en la cultura, el lleure i la restauració, amb una estada més llarga que la mitjana. A més, els nens i adolescents són els turistes del futur.“, explica la responsable de la nova línia de promoció de  Turisme Familiar de Turisme de Barcelona, Mònica Terol.

Per últim no podem finalitzar sense dir que des del 1888, el bateig marítim de molts barcelonins i visitants de la nostra ciutat ha estat navegar pel port a bord d’una ‘Golondrina’. Aquest passeig, una tradició familiar que encara perviu, és avui una veritable metàfora de les possibilitats que ofereix el primer port de creuers de la Mediterrània a les famílies de Barcelona. I es que els barcelonins podem beneficiar-nos del turisme de creuers de múltiples maneres.

https://youtu.be/oiipelrNBfQ

 

Compartir

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Otras entradas